Kokanduskursus nr.2: Kuidas korraldada jõulu eelpidu!

Vana ja hoolikalt varjatud retsept aastast 1995.

Vajaminev kraam: 1. Külalisteks vähenõudlikud roki ja pungipeerud 2. Vana hea salaviin oleks parem, sobib ka riigiviin 3. Kaetud laud ja üllatunud peoperemees

Valmistamine (eelpidu): Kenal jõuluajal selgub, et Tölli vanamees on kuskil haltuurat teinud, mistõttu otsustab ta seda tähistada mõne pudeli salaviinaga. Annab Töllile 100 krooni ja käseb tuua 2 liitrist pudelit. Meie kalkullime, et kui 5 krooni omast taskust juurde panna, siis saab veel ju ka kolmanda juurde ja see kulub täpselt meile kahepeale ära. Mõeldud, ostetud! Teel salaviinaurkast koju kohtame teel Tom`i, kes ütleb, et ühel minu klassivennal (keda ei ole aasta-paar kohanud) on sünnipäev. Ehh, ja meie just mõtlesime, et kustkohast sakusmenti saaks. 😛 Niisiis, pole vaja muud kui ainult kohale marssida…mis sest, et meid tegelikkuses ju kutsutud ei ole. Aga see on ilmselt sellepärast, et meid lihtsalt kohatud ei ole ja aastal 1995. ei ole isegi ulmeromaanides veel mobiiltelefone kohanud. Jah, tundub hea plaan olevat. Mida ainult kingituseks viia? Vaatame seda nö. meile kuuluvat lirtsust viinapudelit ja otsustame selle õilsal eesmärgil ohvriks tuua- küllap sünnipäevalps oskab ka sellest rõõmu tunda… 😉 Ja märkamatult ongi aeg saanud sinnamaale, et tuleb kohale marssida. Lähemegi. Anname ukse taga kella ja ennäe, milline üllatusest pikk nägu on peoperemehel ees, kui meid näeb. Aga mida sa teed või oled, kui kallid külalised ukse taga on, tuleb ikka sisse kutsuda.

Serveerimine (eelpidu): Astume aga Tölliga vapralt edasi, eelnevalt veel peoperemeest palavalt õnnitledes ja ilusat liitrist Rossija Vodkat pihku surudes. Suures toas on kaetud kena lauakene, mille ümber enamasti meile kõik tuttavad näod- vanad klassivennad või muud kraaded, kellega põhikoolis pätti sai tehtud. Kiirelt istume laua taha ja hakkame laual olevat sööki taldriku peale laduma, sestap et kui te eelmisest kokanduskursusest mäletate, siis põhireegel sellistel puhkudel on:”Kõik, mis laual või kapis, pista nahka kohe. Kauaks seda ilmselt ei jätku!”. Uuuh, tundub, et oli ikka hea mõte siia tulla, söögikraami on igasugust laual, isegi nooblimat viina pakutakse pitsist või lausa segujoogina, veini ka laialt käes- ilmselt neile kohmetunult istuvatele naiskadele mõeldud. Miskipärast meie toodud liitrist Rossijat veel ei avata- aga mine tea, ehk ei ole nad nii peenete jookidega harjunud 😛 Mõne aja pärast hakkab seltskond ennast kuidagi säädima kuhugi. Pärimise peale selgub, et plaanitakse ööklubisse minna. Mida kuradit? Ööklubisse? Päev-paar enne jõule? Kamoon mehed, ärge jamage, siin veel sööki-jooki laialt laual, mis häda teil sinna öökluppi minekuga on? Selgub, et plaanid suured ja laias laastus sellised, nagu McSylt neid kirjeldab. Ehh, no mide meie siis teeme? Klubisõbrad nagu pole, raha pole ka rohkem kui paarkend krooni. Mida teha krt? Najah, peab vist ikka astuma hakkama… Igaksjuhuks küsib Töll meestelt: “Kuulge, joped- kas te seda meie toodud viina tahate või?” Joped vaatavad, et “Hmmm… kle, hea küsimus! Ega vist ei taha, võtke kaasa jah!”. Kes siis sellist asja kaks korda öelda laseb, viuhh ja lirtsune maandub sujuva liigutusega Tölli põue. Kiirelt laome veel laua pealt midagi näksimist, mis taskus väga ei karju ja lödiks ei lähe, palavad veelkordsed õnnesoovid ja minekit. Tundub, et pea on juba päris keskmiselt hea, sestap et samm kipub tönts ja aeglane olema. Otsustame Tölliga, et tänaseks on jõulu eelpidu juba küll saanud, oleks aeg tema juurde magama minna. Teel veel arutame järgmise päeva, jõulu põhipeo, plaani ja korraldamise kava välja. Jõuame otsusele, et hommikul tuleb kaasa võtta meile õnnistusena kaasa antud viinapudel, viia ära Tölli keldritäis taarat, pommida vähe tema vanameest ja minna Gambrinuse kõrtsi. See avatakse kl 11 hommikul, seega tuleb selleks ajaks omad tegemised valmis säädida. Ja nüüd- magama! Põhipidu ootab… 😛

Kokkuvõte: Hapukurk oleks võinud vähe parem olla, ta oli selline natuke liialt hapukas. Ja mulle punased veinid eriti ei maitse, neil selline peediveini maik alati man- oleks võinud rohkem valget veini sebida… 😛

Järgmises osas: Gambrinuses ootab meid ees üllatus. Koopaotis kisub jamaks- baarimees tahab meile tappa anda. Lavale astuvad tegelased Kukk ja Kase (aastal 1995. žürii pool parimateks tunnistatu lahingpaar Pärnus). Jõuluprae valmistamine Tölli moodi. Segadused oksendamistega. Ootamatu peo lõpp.

Advertisements
Eelmine postitus
Järgmine postitus
Lisa kommentaar

1 kommentaar

  1. Kokanduskursus nr.3: Kuidas valmistada jõulurooga « Janke “Välgatused”

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s